Amethist
Mijn eerste kennismaking met edelstenen kwam, doordat ik aangetrokken werd om een hangertje met een amethist te kopen. Van dat hangertje, welke ik overigens nog steeds met plezier draag, kwam ik al snel uit bij de gouden driehoek. Mijn interesse was geboren! Ik vind het dan ook leuk wat dieper in te gaan op de geschiedenis en werking van de Amethist. Er worden al van ver voor Chr. bijzondere eigenschappen aan de amethist toegeschreven.
De amethist is een lila tot donkerpaarse steen. Hij behoort tot de kwartsen. Zoals ik hierboven al schrijf is hij tevens onderdeel van mijn favoriete drie-eenheid bestaande uit amethist, roze kwarts en bergkristal. Alle drie kwartsen en bekent onder de naam gouden driehoek.
De paarse kleur van amethist wordt voornamelijk veroorzaakt door ijzer, titaan en mangaan. Door deze paarse kleur heeft de amethist een bijzonder effect! De kleur paars ontstaat door het mengen van het vurige rood en het afstandelijke blauw. Je zou kunnen zeggen, dat amethist een compromis is tussen tegenstellingen. Het bevordert harmonie en helderheid van geest en helpt afstand te nemen.
De naam amethist komt van het Griekse woord ‘amethusos’, wat zoveel als niet dronken betekent. Al eeuwen is het een zeer geliefde sier- en/of heelsteen. De oude Grieken en Romeinen dachten namelijk, dat amethist hen beschermde tegen het dronken worden of dat een kater sneller verdween door een steen op hun voorhoofd te leggen. Zij dronken hun wijn uit amethisten bokalen. De paarse kleur van het kristal werd vergeleken met de kleur van wijn en de Romeinse god van de wijn Bacchus. De steen was bovendien zeer geliefd als decoratie in kronen en amuletten en sieraden.
Vanaf de Romeinse tijd tot ver in de middeleeuwen was men bang om vergiftigd te worden. Bekend was dat amethist verkleurt bij contact met sommige plantaardige gifstoffen. Daarom werden ook bekers en kelken versierd met amethist, zodat men op tijd gewaarschuwd zou worden bij vergiftiging.
Vanaf de middeleeuwen werd de amethist ook in Europa gewaardeerd bij de hoogwaardigheidsbekleders van de kerk. Men noemde de amethist toen ook wel de bisschopssteen. Amethist zou volgens het geloof het kwaad tegengaan. Bovendien werd paars de kleur van de rouw, zodat men veel amethist verwerkte in rozenkransen.
Door het ijzergehalte in amethist heeft de steen een positieve werking op het bloed en de bloedsomloop. Door een betere doorbloeding zouden huidklachten van binnenuit aangepakt kunnen worden. Dat verklaart ook, dat amethist water erg populier is. Het zou aan te bevelen zijn voor een schonere huid en mooi, glanzend haar.
Amethist hoort bij de voorhoofd- en kruinchakra. Het kan veel soorten hoofdpijn verlichten. Leg een steen op je voorhoofd of draag een amethist aan een kort kettinkje om je hals.
Zou ik daarom ooit tot deze steen aangetrokken zijn?! Ik ben er van overtuigd!!!